Iedereen krijgt er wel eens een keer mee te maken, kleine zwarte springerige beestjes die over de buik van je hond/ kat krioelen. Brr waarschijnlijk krijg je net als ik al kriebels bij het lezen van deze tekst, maar wat zijn dit nou voor beestjes en hoe kom je er van af ?
Eerst zal ik jullie wat vertellen over deze kriebel beestjes. Een vlo is een ectoparasiet, een parasiet die op de buitenkant van het lichaam leeft bij honden en katten. Het zijn kleine parasieten die bloed zuigen en veel overlast kunnen veroorzaken bij zowel je huisdieren als bij jezelf.
Daarnaast kunnen ze een plaag vormen en als je er eenmaal last van hebt kan het echt een uitdaging zijn om hier weer van af te komen.
Hoe krijgt mijn hond/kat vlooien?
Honden en katten worden eigenlijk nooit besmet door contact met andere dieren. Een vlo zal niet van het ene dier op het andere dier springen. Ze worden besmet met vlooien doordat hij of zij op een plek komt waar een verpopte larve klaar staat om uit te komen en daarna een dier te bespringen. Dit kan buiten gebeuren maar ook in huis.
Als uw dier last heeft van vlooien is het dus heel belangrijk om de omgeving goed te behandelen, omdat hier vaak het grootste probleem zit.
Uh verpopte larve zeg je?
Om zichzelf te kunnen voortplanten heeft een vlo bloed nodig voor de eiproductie. De volwassen vlo leeft dus op je hond of kat en blijft daar meestal ook zijn hele leven. De vlo kiest 1 gastheer/dame uit en springt daarom niet over op een ander dier, ze kunnen daar simpelweg niet overleven. De rest en grootste deel van de cyclus speelt zich af in de omgeving. En juist daarom zijn ze zo lastig te bestrijden als je er eenmaal last van hebt.
Een volwassen vlo zal zich vastbijten in de huid van je hond of kat. Daar eten ze een gaatje in de huid en spuiten ze speeksel in wat er voor zorgt dat het bloed niet kan stollen. Nadat het vrouwtje gegeten heeft (tot wel 15x haar eigen gewicht aan bloed per dag) legt ze tientallen eieren (ongeveer 0,5mm groot) in de vacht van de hond of kat. De eieren vallen van de vacht op de grond en zullen zich daar verder ontwikkelen. Het verspreid zich dus overal waar je hond of kat is geweest. Meestal zie je meer eitjes bij manden en ligplaatsen omdat de meeste eieren in de nacht worden gelegd. Ook kieren, spleetjes en de kachel zijn favoriet bij de vlooien.
Na 1,5-10 dagen komt zo'n eitje uit, deze fase is echter heel erg afhankelijk van de omstandigheden en kan tot enkele maanden duren. De larve is enkele millimeters groot en zo dun als een haar en daarbij houden ze van beschutte plaatsen zoals je vloerbedekking of in de kieren van je laminaat. Na 2x vervellen wordt een cocon gesponnen en verpoppen ze daarin tot een jonge vlo. In goede omstandigheden duurt dit proces 5-10 dagen, maar ze kunnen ook maanden overleven en zijn bestand tegen heel veel invloeden van buitenaf.
De jonge vlo blijft veilig in de cocon tot ze merken dat er een gastheer in de buurt is. Binnen enkele seconden komen ze uit de cocon en springen ze op de gastheer en daar begint de cyclus weer van voren af aan.
In ideale situaties is de cyclus rond in 2-3 weken ongeveer. Binnen een korte periode kan je dus een hele plaag in huis hebben. Ook zijn onze moderne huizen zeer geschikt voor hen en daarom ondervinden ze weinig problemen van de weersomstandigheden waardoor ze het hele jaar voor overlast kunnen zorgen.
Wist u dat?
De meeste vlooienplagen in de winter voorkomen?
We zetten dan lekker de kachel aan in huis en dit zorgt ervoor dat er veel poppen uitkomen.
En veel eigenaren stoppen in deze periode omdat we denken dat het te koud is voor vlooien, dat is dus zeker niet waar.
Maar goed , hoe kom ik hier van af ?
VLOOIEN BESTRIJDEN
Stel, u gaat uw hond behandelen met een effectief vlooienmiddel. Dan is er heel veel keuze in anti-vlooienmiddelen.
- Vlooienband
- Vlooienspray
- Vlooientablet
- Vlooienpipet
- Vlooienshampoo
Maar wat is nu het beste middel? De meeste mensen kiezen voor een vlooienpil of een vlooienpipet (ook wel spot-on product genoemd).
Vaak krijg ik in de salon honden met vlooien en een eigenaar die zich gaan raad meer weet omdat ze nog niet zo lang geleden de hond behandeld hebben. Daarom vraag ik altijd door wanneer, of de andere honden/katten ook behandeld zijn, of het huis is aangepakt en met wat voor middel de hond behandeld is. Niet om vervelend te zijn, maar het is helaas gebleken dat middelen uit de dierenwinkel minder goed werken als middelen die je bij de dierenarts koopt. Ik heb echt geen aandelen bij de dierenarts maar er is natuurlijk een reden dat bepaalde producten alleen verkocht MOGEN worden door een arts.
Naast het feit dat er minder hoogwaardige ingrediënten zitten in de producten uit de dierenwinkel zijn ze ook verplicht een lichtere dosering te verkopen omdat het dus anders onder 'medicatie' valt. Medicatie mag alleen verkocht worden door een arts. De werkzame stoffen zijn van mindere kwaliteit en daarom zijn de producten in de dierenwinkel vaak ook goedkoper als bij een dierenarts, Ook worden er jammer genoeg producten in de dierenwinkel verkocht waar onze geliefde kriebelbeestjes in de loop der jaren resistentie tegen hebben opgebouwd.
Kortom in dit geval spreken we zeker van goedkoop is duurkoop..
HUIS BESTRIJDEN
Vlooien beperken zich niet tot de vacht van uw hond, ze springen zo op uw bank of in uw tapijt. Daar leggen eitjes ze waarmee ze zich rap vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om niet alleen uw hond, maar ook de hondenmand én de rest van het huis te reinigen. De meest effectieve anti-vlooienbehandeling is stofzuigen. Heeft u tapijten of kussens? Schud deze eerst buiten uit. En vergeet niet om de stofzuiger na gebruik goed schoon te maken. U kunt eventueel ook gebruiken maken van een omgevingsspray tegen vlooien (bijvoorbeeld Indoor-X)
VLOOIENBESTRIJDING COMBINEREN MET ONTWORMEN
Ontwormen is minstens zo belangrijk als ontvlooien. Het zit namelijk zo: wormen verschuilen zich in de eitjes van de vlo. Als het vlooieneitje uitkomt, kan de worm uw hond infecteren met een bacterie of virus. Door de vlooienbehandeling en wormbehandeling te combineren, beperkt u dat risico.
Reactie plaatsen
Reacties